‘Teleurgesteld’ is te zacht uitgedrukt voor de stemming waarmee Erik van Loon en Wouter Rosegaar over de finish van de negende etappe van de Dakar 2015 reden. Het duo baalde als een stekker – en zelfs dat is nog mild. De reden was een gemist waypoint op 226 kilometer in de 450 kilometer lange proef naar Calama. Dat levert Van Loon waarschijnlijk een straftijd op van 40 minuten.
Van Loon en vooral Rosegaar waren er goed ziek van dat ze het waypoint hadden gemist, maar het lijkt vooralsnog weinig consequenties te hebben. In het klassement kan Van Loon het lijden. Hij klimt zelfs een plaats en staat vijfde, doordat Bernhard ten Brinke veel tijd verloor door mechanische malheur. De equipe was bovendien niet de enige die het vereiste gps-punt miste. Nog tientallen anderen, ook hoog in het klassement, konden het punt niet vinden.
Daardoor ontstond een volgens Van Loon ‘levensgevaarlijke’ chaos in het gebied. “Overal zaten knippen en geulen, er lagen stenen en rotsen. En iedereen crost dan door elkaar, tegen de richting in, overdwars, weer terug. Je rijdt in je eigen stof en in dat van de rest. Je ziet weinig. Voordat je er erg in hebt, klap je in een gat of op een steen of op een ander. Ik vind het slecht dat de wedstrijdleiding juist daar zo’n waypoint legt. Het is vragen om ongelukken.”
De negende etappe was toch al ‘een vieze’ met slechts een klein gedeelte duinen en verder alleen maar feshfesh. “450 kilometer bonken door die rommel,” mopperde Van Loon. “Daar is toch niks aan?” In de rommel was het moeilijk het juiste pad te vinden, ook al omdat overal sporen stonden. “We zaten iets te ver naar links, maar konden niet naar rechts, omdat daar een diepe geul liep. We zijn drie keer op-en-neer gereden, terug gereden en vervolgens zijn we waarschijnlijk net iets te vroeg weer omgedraaid, want het bleek wel het juiste pad te zijn. Maar dat wisten we pas toen we bij het volgende waypoint kwamen. Je weet na zoveel rondjes echt niet meer waar je bent en of de notes in het roadbook kloppen. We hebben toen besloten om door te rijden. Ik denk dat we daarmee een verstandige keuze hebben gemaakt. In het klassement valt de schade mee, maar emotioneel niet. We zijn er allebei ziek van. Wouter voelt zich schuldig, maar dat is niet nodig. Het was ook mijn keuze om door te rijden.”
Van Loon finishte de etappe als tiende en staat in het klassement vijfde, 50 minuten voor de Fransman Lavieille. Hoe het uiteindelijk uitpakt, is nog niet duidelijk. Penalty’s worden pas uitgedeeld als de etappe formeel gesloten is.
De GTC Rally zit erop voor Anja en Erik van Loon. Anja reed een knappe vierde plaats in de Renault Clio Rally3 tijdens haar eerste deelname in West-Brabant. De problemen bij Erik bleken nog niet voorbij, hij moest opnieuw opgeven met de Subaru Impreza S14 WRC na een kapotte benzinetank. Anja reed een sterke en […]
Aankomend weekend staan Erik en Anja van Loon aan de start van de GTC Rally. Erik rijdt opnieuw met de Subaru Impreza S14 WRC, die is hersteld na de technische problemen tijdens de ELE Rally. Anja hoopt haar podiumplaats van de ELE Rally te evenaren met de Renault Clio Rally3. De rally start op vrijdagavond […]
De 60e ELE Rally begon droog en werd gedurende het weekend steeds natter en moeilijker. De wisselende condities brachten diverse uitdagingen mee tijdens het weekend. Anja van Loon en Christiaan van der Rijsen reden een stabiele rally en werden derde in de Renault Clio Rally3. Erik van Loon en Jouri Docx waren genoodzaakt om de […]